Flora en fauna
 
http://www.stichtingdeoosterschelde.nl/

Stichting de Oosterschelde is uit naam van watersporters, vissers, duikers en natuurliefhebbers opgericht en pleit voor een duurzaam gebruik van de Oosterschelde. Helaas heeft de buitenwereld niet altijd oog voor de kwaliteiten van de Oosterschelde en ziet men het water als een moeilijk te controleren element of als een onuitputtelijke bron van inkomsten. Voor diegenen die de Oosterschelde in hun hart gesloten hebben werd daarmee duidelijk dat dit unieke natuurgebied méér bescherming verdiende. Vandaar de oprichting van deze stichting.
   
http://www.onderwaterwereld.net/

Website van Duncan van Vliet met veel informatie over diverse onderwaterdieren in zowel binnen- als buitenland. En niet te vergeten ook fraaie foto's. Een echte aanrader!!
 
http://www.anemoon.org/

Stichting ANEMOON is de organisatie voor vrijwilligersonderzoek in het Nederlandse mariene milieu. Naast soortinformatie en verspreidingskaartjes is er ook een forum waar je vragen kwijt kunt over wat je onder water hebt gezien.

In de rubriek "Downloads" staat ook een document met noodinformatie van alle duikstekken.

 

   
http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/

Uitgebreide website van Ron Offermans met informatie over onder andere duikplaatsen, flora en fauna en onderwaterfotografie. Een site die duikers die Zeeland regelmatig bezoeken, zeker bij hun favorieten moeten zetten.
 
http://www.natuurbericht.nl/Default.asp?cat=strand_en_zee

Naast berichten over dieren op het droge is op deze website ook een rubriek over fauna onder water.
   
http://www.onderwaterfotografie.org/

Website met foto's genomen op diverse Zeeuwse duikstekken en met info over de gefotografeerde dieren.
   
http://www.zeeinzicht.nl/

Fraai vormgegeven website over leven in de Noordzee. Deze site is van Stichting ‘ZeeInZicht’, die de onderwaternatuur van de Noordzee dichter bij publiek, beleid en politiek wil brengen. Mijn zoontje van zes kan er uren zoet mee zijn....
   
http://www.naaktslakken.be/

Op deze fraai vormgegeven website (van de Belgische Natasja Vandeperre) vindt je veel informatie over zee-naaktslakken. Zo worden de anatomie, de voortplanting, hun voedsel en hun verdedigingsmechanismen op duidelijke manier behandeld. Uiteraard staat er ook mooie foto's van de dieren op de site. Verder is het interessant om te vermelden, dat zowel de soorten uit Nederland, als uit buitenlandse wateren op de site terug zijn te vnden.
 
http://www.fishbase.org/ (Engels)

Website met informatie over duizenden soorten vissen van over de gehele wereld.
 
http://www.fishindex.com/ (Engels)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, vindt je in de "library" ook informatie over ongewervelden en waterplanten. Maar de meeste pagina's bevatten toch wel wetenschappelijke data over zoet- en zoutwatervissen.
 
http://www.krabben.net/

Als je iets wilt weten over welke Nederlandse krab dan ook, is deze website (van Reindert Nijland) een "must". Foto's, tekeningen, uitleg, FAQ's en zelfs een zoekkaart in PDF-formaat maken dit tot DE website over "onze" krabben. Zelf heb ik nog veel moeite om sommige soorten uit elkaar te houden en dan komt deze website goed van pas.
 
http://www.snotolf.nl/

Niet alleen staan er mooie onderwaterfoto's uit binnen- en buitenland op deze website van Gerrit van Wijk. Onder het kopje "Biologie" vindt je informatie over o.a. kwallen, anemonen, sponzen en zeenaaktslakken. De informatie, die voorzien is van tekeningen, helpen om (beter) te begrijpen hoe een en ander bij deze organismen in elkaar zit. Een aanrader.
 
http://www.ascidians.com/ (Engels)

Informatie en tientallen foto's van zakpijpen van over de hele wereld. Ook soorten uit de Oosterschelde zijn aanwezig.
 
http://www.medslugs.de/ (Engels en Duits)

Op de Mediterranean Slug Site vindt je foto's van naaktslakken uit alle wereldzeeën. Ook de soorten uit de Grevelingen en Oosterschelde zijn aanwezig.
   
http://www.seaslugforum.net/ (Engels)

Op deze website kan je veel foto's en informatie over naaktslakken vinden. Er is een forum met foto's (zie REVIEW MESSAGES). Om je een idee te geven van de hoeveelheid informatie, raad ik je aan eens te kijken op de pagina over een slak die in Nederland te vinden is, de Geitodoris planata (de Millennium wratslak).
 
http://www.medslugs.de/E/Photographers/Peter_Wirtz.htm (Engels)

Pagina met foto's (van naaktslakken) van professor Peter Wirtz, bioloog en schrijver van diverse gidsen over vissen en ongewervelden. Peter, die op Madeira woont, heeft diverse nieuwe soorten ontdekt, waarvan er zes naar hem zijn vernoemd. Op La Palma heb ik hem ontmoet en met hem gedoken, hetgeen een bijzondere ervaring was. De foto's op zijn website zijn gemaakt op Madeira en andere Atlantische eilanden.
 
http://www.rzuser.uni-heidelberg.de/~bu6/index.html (Engels)

Website met tientallen foto's van platwormen van over de hele wereld (maar niet uit Nederland!). Deze dieren worden vaak verward met naaktslakken. Op de "Introduction" pagina kan je bovendien veel informatie over platwormen vinden. Verder zijn er foto's te vinden van naaktslakken uit Italië, De Rode Zee en de Malediven.
   
http://www.denkgoedna.org/ NIEUW!

Op de website van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) wordt aandacht besteed aan de souvenirs die toeristen soms meenemen, maar die gemaakt zijn van bedreigde wilde diersoorten. Bij aankomst in Nederland worden deze spullen vaak in beslag genomen, terwijl de eigenaar zich van geen kwaad bewust is.